Large c197cd4b 7102 43ca 9f2d 553b76fd90f4

Partnerski odnos

Medium 70db78e7 665a 4ead 8d20 1f481f4eb5d0

Partnerstvo kao kraljevstvo

Ponekad je određene stvari jako teško objasniti na način da su odmah jasne i razumljive. Posebno je teško kada je riječ o tako kompliciranoj stvari kao što je  partnerski odnos, osobito kada su partneri vrlo nezadovoljni odnosom. Kao bračna savjetnica, moram se pobrinuti da ostanem povezana s oboje i da niti jedan od supružnika ne posumnja da sam na njegovoj strani. Stoga često odlučim da ono što imam za reći, kažem kao priču. Volim se služiti pričama ili metaforama i zato jer mi se čini da klijenti uz njih vrlo brzo učine samoprocjenu, što je uvjet svake promjene ponašanja. Ideje za priče ili metafore javljaju mi se tijekom razgovora s klijentima kao asocijacije na ono što mi oni objašnjavaju. Moram priznati da sam ponekad i sama oduševljena svojom kreativnošću. Ako mi se neka priča ili metafora učini baš zgodnom, ponavljam je, a istodobno i razvijam. Tako je i s pričom o kralju i kraljici.

 

Kako sam žena govorim u ženskom rodu i to nekako ovako:

VIŠE
Medium 5a5f9e3b 927f 4196 b75e 3492e99c0b1e

Kako spasiti brak?

Partner vam je rekao da vas više ne voli i poželio malo vremena za sebe da razmisli što će dalje. Možda ste baš i sami imali dojam da nešto nije u redu i da vas partner možda vara. Možda ste nedavno baš prošli kroz bračnu krizu, a sada se već susrećete s pravnim postupcima rastave.

VIŠE
Medium 5652275f feed 48b6 9609 51db30263de7

"...i živjeli su sretno..."

Bajke, koje smo čitali u djetinjstvu, često su završavale riječima “… i živjeli su sretno do kraja svog života”. Možemo reći da je to bila suputnica u odrastanju koja nas je vodila do partnerskoga odnosa. Najčešće su naše veze zaista započele kao u bajkama, ali brzo smo otkrili da nije tako lako, kao što nam govore bajke i da nam nitko nije rekao kako su junaci postigli to da žive sretno do kraja svog života, kako im je to uspjelo, što su radili... I mi bi željeli živjeti sretno do kraja života, mnogi smo očajavali i tješili se govoreći „zapravo su imali sreću“ ili “to je naivno i moguće samo u bajkama“. Je li doista tako naivno? Je li stvarno nemoguće? U realitetnoj terapiji jako smo optimistični i vjerujemo da možemo odgovoriti na pitanje kako živjeti relativno sretno.

VIŠE
Medium 7e76858e 278d 4126 b209 8b026246bca4

Uspješan brak unatoč potpuno različitim interesima

Nije neuobičajeno biti u vezi s nekim tko vam se čini kao stranac. Razlike se često privlače, to je istina, ali ne ostaju uvijek zajedno.  Možda se pitate kako vaš partner misli na način na koji on/ona misli i čini vam se da ste potpuno suprotni jedno drugom. Da li je prekid neizbježan? Naravno da ne. Moguće je da suprotnosti ostanu zajedno ako su vaši uzroci veći od posljedica.

VIŠE
Medium f71f6fb0 e509 4ab3 ae89 bb1c27fd99cb

Kako reći partneru da želite razvod?

Već ste godinama nesretni u braku i proteklih nekoliko mjeseci, ili čak godinu-dvije, razmišljate o razvodu. Čak maštate o tome kakav bi vam život bio da ste slobodni.

VIŠE