Large 7e76858e 278d 4126 b209 8b026246bca4

Uspješan brak unatoč potpuno različitim interesima

Nije neuobičajeno biti u vezi s nekim tko vam se čini kao stranac. Razlike se često privlače, to je istina, ali ne ostaju uvijek zajedno.  Možda se pitate kako vaš partner misli na način na koji on/ona misli i čini vam se da ste potpuno suprotni jedno drugom. Da li je prekid neizbježan? Naravno da ne. Moguće je da suprotnosti ostanu zajedno ako su vaši uzroci veći od posljedica.

Razmislite o razlozima zbog kojih želite ostati zajedno s tom osobom. Volite nju/njega? Jeste li zajedno zbog djece? Vjerske obveze vas drže zajedno? Je li to krivnja, obveza ili obitelj koja vas drži zajedno? Zadržava li vas financijska situacija? Ili je to strah od nepoznatog?

Nakon što utvrdite svoj razlog, ''izvažite'' ga u odnosu na negativnosti kako biste utvrdili predstavlja li dovoljno dobar razlog za ostajanje. Sve dok vas vaš razlog vodi do toga da želite ostati sa svojim supružnikom, nije važno što je u pitanju. Ako ostanete bez dobrog razloga, bit ćete strašno nesretni, ili još gore, apatični. Imati dobar razlog pomiče vaš fokus od onoga što je loše u vašem odnosu prema prednostima koje odnos pruža.

Ovo može zvučati jednostavno i teoretski jest! Međutim, postavljanje ovoga u praksu može biti izazovno te može zahtijevati stručnu pomoć sa savjetnikom ili dobrim terapeutom.

Naš mozak je često usmjeren na primjećivanje stvari koje nisu ispravne u našem svijetu. Kad god vam je  previše vruće ili previše hladno, primijetite, ali ako je temperatura ispravna, nikad ne razmišljate o tome. Isto vrijedi i za naše odnose. Kada stvari idu dobro, često to uzimamo 'zdravo za gotovo' jer je naša stvarnost usklađena s time kako želimo da stvari budu. Kada nešto nije u redu, čak i ako je to samo malena neugodna ili neželjena situacija, ta situacija oduzima najveći dio naše koncentracije.

Morate stvoriti drugačiji način razmišljanja ako želite početi uvažavati dobre dijelove vašeg odnosa. Uzimajući u obzir već postojeće neusklađivanje, stvaranje drugačijeg načina razmišljanja može biti izazovno. Uzmimo za primjer pitanje koje sam primila o tome kako ostati zajedno kada postoje posve drugačiji interesi. Različiti interesi mogu biti relativno minorna stvar u vezi. Ova situacija postaje veći problem samo ako očekujete da vaš partner/ica dijeli jednake interese kao i vi ili ako očekujete da će vaš partner/ica ispuniti sve vaše potrebe. Različiti interese mogu zapravo poboljšati odnose; otvaraju mogućnosti za povezivanje s drugim ljudima i različita iskustva, dajući vam više tema i prilika za razgovor sa svojim partnerom/icom u vremenu koje provodite zajedno sami.

Dakle, imate posve različite interese, ali što dijelite? Imate li slične vrijednosti? Volite li putovati? Jeste li dobri roditelj? Dijelite li slične stavove o svojim financijama? Imate li dobar seksualni život? Jeste li zadovoljni jedni s drugima? Što poštujete jedno kod drugog? Možda se toliko fokusirate na nedostatak zajedničkih interesa da ste zaboravili što dijelite; razmislite o onome što imate zajedničko. Možete li se vratiti u prošlost i prisjetiti se svih stvari koje su vas privukle vašem  partneru/ici na početku? Možda i dalje postoje. Što je ono što možete poštovati u vezi s vašom partnerom/icom?

Napravite popis obraćajući pažnju na stvari koje vas ne frustriraju; primijetite ono što vam se sviđa. Kad god se nađete u situaciji da razmišljate o tome kako imate različite interese, usredotočite se na stvari koje cijenite, poštujete i vrednujete kod svog partnera/ice.

Sljedeći korak je da napravite planove kako bi slijedili vlastite interese. To može značiti oživljavanje starih prijateljstava ili stvaranje novih. Samo zato što ste vjenčani ne znači da morate raditi sve što radi i vaš partner/ica. Trebate biti pažljivi kako ne biste formirali prijateljstva koja bi mogla dodatno zakomplicirati vaš brak s nekim oblikom fizičke ili emocionalne privlačnosti prema nekoj drugoj osobi, već formirati "sigurna" prijateljstva s drugima koji dijele vaše interese ili ih možete nastaviti slijediti sami. Vaš cilj nije učiniti vašeg partnera/icu ljubomornim/om, već jednostavno uživati ​​u stvarima koje su vam važne.

Kada se vaše potrebe zadovoljene bavljenjem stvarima koje cijenite i volite, pokušajte se uključiti u jedan ili više interesa vašeg parnera/ice. Provjerite možete li pronaći nešto vrijedno u stvarima koje su važne za njega ili nju. Jednom sam radila sa parom koji je imao različite interese – on je volio ribarenje, dok je ona voljela čitati. Čini se da te dvije aktivnosti možda i ne idu zajedno, ali kad bi on planirao ribolov, ona je išla zajedno s njim i s knjigom. On bi ribario s broda, a ona je bila s njim na brodu čitala svoju knjigu. To je stvorilo tiho druženje dvoje partnera gdje je svaki od njih sudjelovao u nečemu što su voljeli. Možete li razmisliti o ovome kao načinu da to napravite sa svojim partnerom/icom?

Razvod je uvijek jedna opcija, ali sve dok ne postoji neki oblik fizičkog zlostavljanja, vjerujem u smjer stvaranja odnosa gdje oboje možete biti sretni. Započnite sa sobom - ne možete kontrolirati sreću partnera/ice, ali usmjeravanje na vlastitu sreću može potaknuti vašeg partnera/icu u istom smjeru.

Thumb f13a6a57 6414 402a 9600 d92d8be32525

Kim Olver

Licencirana klinička savjetovateljica. Kreator programa Choice Coaching te autor knjiga Secrets of Happy Couples i Choosing Me Now.

Svi članci