Large 5a5f9e3b 927f 4196 b75e 3492e99c0b1e

Kako spasiti brak?

Partner vam je rekao da vas više ne voli i poželio malo vremena za sebe da razmisli što će dalje. Možda ste baš i sami imali dojam da nešto nije u redu i da vas partner možda vara. Možda ste nedavno baš prošli kroz bračnu krizu, a sada se već susrećete s pravnim postupcima rastave.

No, treba usporiti malo. Još koješta može poći nizbrdo ako se na trenutak ne zaustavite i ne uzmete još neke stvari u obzir. Iako vam se situacija možda čini beznadna i osjećate se bespomoćno – još uvijek postoje stvari koje možete učiniti za vaš brak da ga pokušate sačuvati.

Iako statistički podaci možda izgledaju alarmantno, mnogi brakovi se mogu spasiti. Ne morate sve prepustiti slučaju i ostaviti sve bez kontrole. Ne morate ni stajati bespomoćno prepušteni vrtlogu emocija pripremajući se na to da ćete ponovo naići na zid. Možete preuzeti kontrolu nad svojim životom!

Sve ovo navodimo jer doista postoje stotine brakova koji su spašeni tako što su partneri poduzeli određene korake. Isto tako, postoje i oni koji su zbog pogrešnih koraka ipak završili razvodom.

Ako samo malo zastanete i razmislite o postupcima koje biste mogli poduzeti, tada imate moć promijeniti smjer u kojem je krenuo vaš brak.

Koji su to koraci i postupci koji vam mogu pomoći?

Samim time što se pitate ovo, znači da želite ovu kriznu situaciju pretvoriti u priliku za rast i razvoj vaše veze. Bez obzira koliko ste zaglibili u smjeru rastave, ovi koraci vam mogu pomoći da se vratite na pravi put. Valja ići polako i sigurno, bez forsiranja. Stoga, nudimo po jedan korak za svaki dan u tjednu, a kasnije ih možete ponavljati po potrebi.

Važno je naglasiti da ne postoji recept niti čarobna tableta koja će zasigurno riješiti vaše bračne probleme, no neki od ovih postupaka nude mogućnost za napretkom ukoliko oba partnera uvide novu priliku.

 

Prvi korak:

Važno je ne koristiti prisilu, niti u vidu argumentiranja, nagovaranja, pozivanje na Sveto pismo i obećanja zavjetom kako biste svog partnera naveli da ostane u braku. Iako to suprotno našim prirodnim sklonostima – nije poželjno u ovoj situaciji. Kada smo ugroženi najradije bismo natjerali partnera da ostane u braku. Koristimo se statistikama, nagovaranjem,  prisilom i pozivamo se na zavjete, no to zapravo uopće ne funkcionira – štoviše, dodatno udaljava partnera od vas i mogao bi samo brže pobjeći glavom bez obzira.

Prema tome, pružite partneru razumijevanje u ovom trenutku (koliko god se činilo suludo) i pokušajte prihvatiti tu njegovu želju. Da bi netko poželio poduzeti mjere razvoda, mora mu biti teško i upravo tada mu je potrebna podrška. Stoga, vi mu budite emotivna podrška, puna poštovanja, nježnosti i empatije. Važno je da ste stabilni, čvrsti i predvidivi jer to pruža osjećaj sigurnosti, a partneru u ovakvoj situaciji treba upravo to dok se sam bori sa sobom i svojim osjećajima. Uz to mu povremeno možete dati do znanja da biste rado spasili vaš brak i da ćete se potruditi kako bi to uspjelo.

 

Drugi korak:

Ne postavljajte granice kojih se nećete moći držati. Ne bacajte prazne prijetnje i ne govorite partneru kako ćete sve reći (tužakati se) obitelji, šefu, susjedima i prijateljima. Tako ćete se samo još više udaljiti. Partner će osjetiti vašu manipulaciju i opirat će se. Ovakve prljave igrice samo daju više razloga za razvod.

U redu je postaviti granice. Ako vaš partner izrazi želju za napuštanjem braka, podržite ga. Što to znači? Objasnite mu da ni vi ne želite biti u vezi ako je druga strana natjerana na nju. Trebate dopustiti partneru da sam poželi ostati i popraviti vaš odnos, a ako to nije u stanju – onda ni ne trebate ostati zajedno. Dajte partneru do znanja da želite zadržati dostojanstvo te da vas (bez obzira na situaciju) i dalje poštuje. Ako ni to nije u stanju, onda doista treba otići. Vaše samopoštovanje dat će jasnu poruku.

 

Treći korak:

Ne pozivajte prijatelje i obitelj da stanu uz vas i budu protiv vašeg partnera. To šalje poruku partneru da je u krivu i da su njegovi postupci sramotni. Ako doista vjerujete da je partner toliko loš i ako okupite sve bliske osobe na svoju stranu, on će samo još više željeti otići iz takvog okruženja. Takvi postupci samo otežavaju pomirenje i raspršuju mržnju u vašem partneru.

Svakako da trebate podršku. U redu je reći obitelji i prijateljima da vam je potrebna sva njihova ljubav i potpora, no ne želite da se ljute ili budu ogorčeni vašeg partnera. Odaberite neke bliske osobe kojima se možete povjeriti kako bi vam bilo lakše.

 

Četvrti korak:

Ne tražite da vam se partner pravda i objašnjava svoje osjećaje. To samo pokazuje da ste ovisni o njemu da ne možete bez njega. Ne pričajte o zajedničkoj budućnosti, nego ostanite u sadašnjem trenutku puni razumijevanja za partnera.

Naravno, trebate planirati svoju budućnost kako biste se lakše nosili s neizvjesnošću. Nastavite se baviti aktivnostima koje vas vesele i osnažuju, pokušajte se dobro naspavati, vježbati i zadržati zdrave navike. Dajte tako partneru do znanja da bi vam jako nedostajao, ali da biste preživjeli i bez njega.

 

Peti korak:

Nemojte samo sjediti i čekati. Ne ponašajte se kao da vam cijeli život ovisi o partneru. Takvi postupci samo partneru daju nezdravi osjećaj moći.

Ostanite jaki, samostalni i držite do sebe. Nastojte se uvijek pokazati u najboljem svjetlu i ostaviti dobar dojam, jer se sve računa – sve karte su u igri. Svaki susret, čak i onaj na daljinu – ostavlja dojam.

 

Šesti korak:

Ne uvlačite se u rasprave. Ne nasjedajte na priče kojima vaš partner počinje govoriti negativno o vama ili vašem braku. Za svađu je potrebno dvoje i ako vi to ne dopustite, partner ostaje sam i nema se s kim svađati.

U tim trenucima, dajte partneru do znanja da prihvaćate njegove emocije koje ga navode na početak svađe, no ne i sadržaj. Objasnite mu da vi ne vidite stvari na taj način i nastojte sudjelovati u onim ugodnijim razgovorima.

 

Sedmi korak:

Ne odustajte. Ovo je maraton, a ne sprint. Iako vam se situacija možda čini prekritična, zapravo imate još dosta vremena da okrenete stvari.

Razvijte strategiju i držite se toga. Dan za danom, situacija za situacijom imate još dosta mogućnosti da uložite u vaš brak. Korak po korak, polako ćete stvarati nova sjećanja i potaknuti ponovni rast vašeg odnosa, a kada partner pogleda unatrag, vidjet će vas pune samopoštovanja.

 

Ovo su ključni koraci koji vode do novog emocionalnog iskustva. Kombinacija ovih postupaka pruža osjećaj samosvijesti i snage, samopouzdanja i optimizma te ima mogućnost očuvati vaš brak ako oba partnera u tome prepoznaju novu priliku.

 

Thumb 883e923c 37f8 4f20 82b5 f4f44bee9de7

Rastavljeni

.com

Svi članci