Large f71f6fb0 e509 4ab3 ae89 bb1c27fd99cb

Kako reći partneru da želite razvod?

Već ste godinama nesretni u braku i proteklih nekoliko mjeseci, ili čak godinu-dvije, razmišljate o razvodu. Čak maštate o tome kakav bi vam život bio da ste slobodni.

Sve ste udaljeniji od svog partnera, možda čak i spavate u odvojenim sobama. Imate civilizirane razgovore, no nema one topline, čak se više ni ne svađate oko stvari koje vam smetaju. Jedino što vas još možda drži zajedno jest krivnja koju osjećate zbog djece...

Unatoč svim nedostacima i potencijalnim problemima koje razvod povlači za sobom, vi ste donijeli odluku da ga želite i sada je samo pitanje kako to priopćiti partneru.

Način na koji parteru priopćite svoju odluku, može odrediti tijek razvoda.

Kako započeti razgovor o razvodu, a da pritom ne dotučete partnera ili ne započnete rat? Ne postoji jedan način koji odgovara svima, no postoje „trikovi“ koji će vam pomoći da taj nelagodan razgovor protekne što je bezbolnije moguće.

Prije nego išta kažete partneru, trebate biti potpuno iskreni prema sebi i sigurni da je razvod ono što sigurno želite.

POČETAK

Kako i što ćete reći svome partneru od velike je važnosti jer uvelike određuje daljnji tijek razvoda. Važno je nekoliko stvari uzeti u obzir. Koliko će partnera iznenaditi vaša odluka? U većini slučajeva i partner je nezadovoljan brakom. Vjerojatno je duže vrijeme želio da stvari krenu na bolje, ali nije znao kako to ostvariti. Također, zasigurno je svjestan da ste i vi nesretni, no nije svjestan da vam je toliko loše da želite razvod. Samo u manjem broju slučajeva partner uopće ne vidi ozbiljnost problema i vjeruje da će sve biti dobro. Prema tome, analiziranjem situacije možete pretpostaviti koliko će partner biti iznenađen. Što je više iznenađen vašom odlukom, to će mu duže trebati da ju prihvati. Također, što lošije prihvaća – to će vas više htjeti odgovoriti od vaše odluke.

Odaberite prikladan trenutak za razgovor o razvodu.

Dobro razmislite gdje i kada bi se razgovor trebao odviti te dogovorite s rodbinom ili prijateljima da preuzmu djecu u to vrijeme kako ništa ne bi ometalo razgovor.

Naravno, ne postoji pravo vrijeme za ovakvu vrstu razgovora, no postoje trenuci koji su bolji od ostalih.

Ovakav razgovor nikada se ne bi trebao preklapati s nekim drugim životno važnim događajima – primjerice, ako vam je partner bolestan ili je dobio otkaz – nećete pokrenuti ovakav razgovor.

Pažljivo određivanje vremena za ovakav razgovor, jednako je važno kao i sam sadržaj razgovora jer želite odabrati primjereno vrijeme bez dodavanja dodatnog stresa u već uzburkan život.

Odaberite mjesto na kojem ćete moći imati miran razgovor i dovoljno vremena. Nemojte samo „ispucati“ odluku i otići. ...i svakako isključite mobitele!

Budite pripremljeni!

Ako unaprijed znate u kakvom je emocionalnom stanju vaš partner, lakše ćete odabrati odgovarajući pristup razgovoru o razvodu.

Je li vaš partner potpuno nesvjestan problema i živi u blaženom neznanju? Je li možda jednako nesretan kao i vi? Jeste li već spominjali razvod u nekom kontekstu?

Kada znate koliko je vaš partner svjestan situacije tada ćete se lakše pripremiti na razgovor jer možete pretpostaviti kako će reagirati.

Ako trebate pomoć oko razgovora – tražite ju.

Jednom kada započnete raspravu o razvodu, vrlo je vjerojatno da ćete se susresti s izuzetno jakim partnerovim (a posredno možda i svojim) emocijama. Neke od njih (ljutnja i gnjev) mogu biti poprilično toksične i time otežati daljnju komunikaciju te onemogućiti da nastavite razgovor mirno.

U tom slučaju savjetovatelj ili terapeut mogu uvelike pomoći da se nosite s emocijama, proradite ih kako bi mogli s partnerom mirno surađivati u procesu razvoda.

Također, stručnjak vam može pomoći i da se i pripremite za razgovor koji planirate. Moći ćete čak i vježbati što želite reći.

To može biti nešto u smislu:

„Ivane, htjela bih s tobom porazgovarati o jednoj ozbiljnoj temi. Mislim da se naš brak više ne može nastaviti i odlučila sam da se želim razvesti. O tome sam jako dugo razmišljala. Pretpostavljam da si svjestan da imamo problema u braku. Znam da će to biti težak i bolan proces za sve nas, ali vjerujem da to možemo riješiti razumno i dostojanstveno. Nadam se da i ti tako misliš.“

Nakon što partneru priopćite vašu odluku možete očekivati podužu raspravu ili više njih.

Budite spremni na partnerove reakcije.

Ako vaš partner nije spreman na razvod (a često je tako), moguće je da će vas pokušati odgovoriti od toga, govoriti da ste u krivu ili se čak naljutiti zbog toga što radite njemu i djeci. Njegov ton može postati ljutit i može vas početi optuživati za različite stvari. Sve takve reakcije su zapravo normalne i predvidive. Mnogo je emocija koje dolaze „u paketu“ s razvodom, stoga, nastojte biti podrška partneru dok se suočava s njima i pri tom pokušajte ostati staloženi i mirni. Potrudite se da razgovori budu u tonu „JA“ poruka, a ne „TI“ poruka, kako biste izbjegli svađu.

(JA poruke daju sugovorniku do znanja vaše dojmove, stavove, mišljenja i emocije bez osuđujućeg tona i konotacije – Ja osjećam, ja želim, ja imam dojam..., dok TI poruke daju sugovorniku do znanja da ga okrivljavate i kritizirate – Ti si ovakav, ti radiš ovo, ti ne radiš ono...).

Budite svjesni toga da iako se vaš partner složi da je vaš brak propao, možda ipak nije na istoj „valnoj duljini“ oko razvoda – unatoč svemu, on možda ne želi razvod.

Kada jedan partner želi, a drugi ne želi razvod, poprilično je teško. Jedini pristup u tom slučaju je suosjećanje , empatija i razumijevanje oko toga da se jednostavno ne slažete.

U suprotnom, kada osoba koja želi razvod nailazi na otpor partnera te zbog toga i sama pruži otpor samo će produbiti bol, patnju i otežati situaciju.

NEMOJTE SE BRANITI

Ako su partnerovi komentari takvi da vas optužuje ili kritizira, vjerojatno ćete osjetiti potrebu da uzvratite „paljbom“. Željet ćete mu reći da su njegovo ponašanje, zanemarivanje, neosjetljivost na vaše potrebe, njegovi nedostaci kao muža i oca doveli do takve vaše odluke i da ste to trebali napraviti davno prije.

No ako izgovorite sve te stvari samo ćete napraviti dodatan kaos. Unatoč tome, važno je da se oduprete i ne počnete se braniti te da ne kritizirate partnerove propuste i nedostatke.

Budite nježni i puni razumijevanja, no čvrsti i sigurni u svoju odluku.

Ako banete partneru ljutito, frustrirani i s optužujućim tonom, ne možete očekivati kako će on vašu odluku dočekati smireno. Umjesto toga, budite blagi i suosjećajni koliko možete, no sigurni i čvrsti u svoju odluku. Želite biti direktni, ali istovremeno i ljubazni. Zamislite samo kako biste vi voljeli da vam partner to kaže da je situacija obrnuta.

Zato, slušajte ga pažljivo i ne prekidajte. Važno je da ga čujete jer to ga je sve iznenada zaboljelo. Ako ste ikada čuli nešto o aktivnom slušanju, sada je vrijeme da to provedete u djelo. Stoga, ne samo da ga trebate ušutkati, nego čak potaknuti da priča još više. Bilo bi korisno da pokušate na kraju sumirati sve što je rekao i njegove osjećaje kako bi shvatio da ste ga razumjeli.

Još se nije dogodilo to da se parovi, koji se rastaju, doista slažu oko toga što se događalo u prošlosti. Umjesto da preturate po prošlosti oko toga tko je kome što učinio, dovoljno je reći da brak ne funkcionira već neko duže vrijeme i da ne vjerujete kako se stvari mogu popraviti te da je razvod jedina alternativa koju vidite. Važno je dati partneru do znanja kako ste svjesni da ste oboje doprinijeli ovakvoj situaciji i da nema smisla tražiti krivca. Štoviše, to je rasprava koju uopće ne biste trebali voditi. Pokažite da ste voljni razgovarati o tome kako izgraditi budućnost za obitelj u kojoj ćete svi moći napredovati.

Ako vas partner pokuša uvući ponovo u raspravu o tome tko je kriv i počne optuživati, trebate ostati pribrani i ne upuštati se u takve razgovore. Ono što možete je  ponoviti sve što ste već rekli tako da naglasite ključne stvari. Vaša odluka je konačna i nećete promijeniti mišljenje. Odlučni ste u tome da imate civiliziran i dostojanstven razvod u kojem su svačije potrebe zadovoljene, uključujući i partnerove, te nećete raspravljati o tome tko je kriv. Jedino o čemu želite razgovarati je kako organizirati cijeli proces rastave.

Budite svjesni da partner treba vremena da prihvati situaciju, stoga mu dajte vremena koliko mu treba. Također, trebate biti svjesni da ćete morati s partnerom pregovarati i donijeti mnoge odluke te da ćete morati s njim surađivati kako biste razumno i pravedno riješili neka pitanja. No sada, kada ste mu nek priopćili vijest, nije vrijeme za takve razgovore. To će doći kada partner proradi i odreagira na sve te kada se bude osjećao spremnim. Dobro je reći partneru i da biste željeli sve to riješiti bez suda i odvjetnika te da se nadate kako se i on slaže s vama.

ZAVRŠETAK PRVE RASPRAVE

Priopćavanje odluke i pružanje razumijevanja je sve što zapravo trebate reći u prvoj raspravi s partnerom. Rasprava će biti još mnogo. Postoje još neke stvari koje ne biste trebali raditi na tom prvom razgovoru. Vjerojatno će partner biti jako zabrinut zbog financijske situacije ili kontakta s djecom pa je moguće da ćete čuti provokativne izjave kao: „Ne očekuj da ću se ja iseliti, a da ćeš ti zadržatii sve ostalo. Ne misliš valjda da ću plaćati alimentaciju“ i sl.

Kada priopćite svoju odluku – ne upuštajte se u rasprave o detaljima.

U takvom razgovoru, pokušajte uvjeriti partnera da ćete biti pošteni i da ste sigurni kako ćete naći zajednički razuman dogovor kad za to dođe vrijeme, no sada ne. Ne nasjedajte na rasprave za koje niste spremni ni vi ni vaš partner i koje se ne mogu riješiti brzo. Slobodno ponovite sve što ste već rekli, staloženo i s razumijevanjem. Pokažite partneru da ga razumijete i da suosjećate s njim te da ćete surađivati s njim čim bude spreman. Time možete završiti raspravu.

Razvod od partnera koji je u otporu izuzetno je zahtjevno i teško, no jednom kad partner shvati da će se razvod dogoditi bilo da on surađuje ili ne, razumjet će da je dogovaranje najbolji način.

 

 (Zbog lakšeg praćenja teksta, pisali smo o partneru u muškom rodu, no svaki tekst jednako vrijedi i za žene i za muškarce osim ako nije naglašeno drugačije)

Thumb 883e923c 37f8 4f20 82b5 f4f44bee9de7

Rastavljeni

.com

Svi članci