Large 1b0e467e 2000 4f60 8078 c99fc7a65910

Praktični savjeti za putovanja s djecom

Ako ste samohrani roditelj, znate da čak i u svakodnevnim prilikama samohrano roditeljstvo dolazi s posebnim izazovima. Kad je riječ o putovanjima, putovati s djecom je olimpijski događaj. Nije uvijek lako, ali moguće je uživati ​​u putovanjima samo s djecom! Ono donosi brojne prednosti i djeca ne moraju biti razlog za odustajanje od uživanja u novim destinacijama. Stoga, donosimo 7 savjeta za putovanje i uživanje s djecom za samohrane roditelje.

Sretan put!

1. Odaberite željenu destinaciju i pravi način prijevoza

Vjerujemo da drugi kontinenti možda zahtijevaju dublje posezanje u džep i više hrabrosti za putovanje s djecom, ali sigurno postoji neka destinacija u Europi o kojoj već dugo sanjarite? Ili to žele vaša djeca? Pri odabiru destinacije dobro je voditi računa o djeci, ali i vlastitim željama i mogućnostima. Praktični razlozi odabira uključuju nošenje dodatne opreme poput kolica, veliku količinu garderobe, hrane, svega što bi moglo zatrebati na putu, ali i svega što njima treba da bi se zabavili. Ipak, najčešće vam većina stvari ne zatreba pa se pokušajte ograničiti na ono zaista nužno potrebno kako ne biste nosili brdo stvari sa sobom.

Što se tiče hotela i smještaja, preporučamo da uvijek prvo kontaktirate hotel i objasnite što vam je potrebno kako bi vam ponudili opciju koja vam najviše odgovara jer često putem online rezervacija ne možete istaknuti ono potrebno, ali ni uštedjeti ako vam ne treba sve što je ponuđeno. Ukoliko se odlučite za svjetski poznate destinacije, cijene će biti nešto više, ali se u tom slučaju možete poslužiti stranicama poput AIR B&B-a ili privatnog smještaja. Na manje atraktivnim destinacijama, cijene će biti povoljnije pa si možete priuštiti bolji smještaj ili više hotelskih usluga.

Pravi način prijevoza je važan čimbenik u planiranju odmora kao samohranog roditelja. Jedna od mogućnosti je organiziranje road trip-a s djecom. Takva putovanja omogućuju najviše kontrole u pogledu odmora na ugibalištima i omogućuju vam pakiranje više prtljage. Ipak, mane ovakve vrste putovanja su otežano održavanje minimalnih svađa djece u autu i veće doze zabave jer je najčešće roditelj zauzet vožnjom. U tom slučaju uvijek možete povesti sobom prijateljicu, kolegicu ili nekog iz obitelji tko će zabavljati vašu djecu. Dobra alternativa su bojanke, slikovnice, karte ili pokoja igra. Ne previše, samo ono osnovno i njima osobno najzabavnije.

Savjet plus: Pokušajte se tokom putovanja što više odmaknuti od tableta i pametnih mobitela te isto napraviti s vašom djecom. Vjerujte nam, moguće je!

2. Napravite plan i sadržaj puta

Potrebno je samo malo vremena kako biste istražili destinaciju na koju idete i pripremili se na istraživanje onog najvažnijeg. Možete skinuti s Interneta različite vodiče za određene destinacije, posjetiti Trip advisor kako biste saznali najbolje savjete ili pročitati blogove turista o željenim destinacijama. Obavezno pripremite što je ono što obavezno morate posjetiti, ali i mjesta koja će vaša djeca obožavati. Različiti muzeji, igraonice, zoološki vrtovi mogu biti vrlo zanimljivi djeci, a i vama će omogućiti učenje nečeg novog i korisnog!

3. Pakirajte mudro

Može biti teško istovremeno brinuti o djeci i nositi brdo prtljage. Jedan kovčeg,  ruksak, kolica i hrana predstavljaju previše prtljage, pogotovo ukoliko ne putujete osobnim vozilom. U tom slučaju preporučamo vam da ukoliko imate djecu od 5 i više godina kupite male kovčege namijenjene djeci. U njima se mogu nalaziti i ruksaci koji su prilagođeni njihovoj dobi. Razgovarajte s djecom o važnosti odgovornosti i brige o vlastitim stvarima te ih podučite kako oni mogu brinuti i nositi svoje stvari, makar sitnice, a sebi olakšajte teret.  

Što se tiče same prtljage, ne pretjerujte. Napravite plan odjeće za svaki dan i pratite prognozu na željenoj destinaciji. Uzmite samo osnovnu odjeću i ono nužno potrebno. Nakon pakiranja, provjerite sve još jednom i vodite računa da uvijek može biti jedan hladan dan, ali i da najčešće postoje trgovine tamo kamo idete!

Savjet plus: Preporuka roditeljima je uvijek nošenje lijekova i mnogo higijenskih potrepština. Toplomjer, sirup, pastile za grlo, čepići za snižavanje temperature, maramice ili jednostavno aspirin za vas ne zauzimaju puno prostora, a mogu spasiti kritičnu i hitnu situaciju u trenu.

4. Odaberite smještaj prilagođen djeci

Količina brige koju ćete morati posvetiti djeci tokom putovanja ovisi o vašem odredištu, ali i tome koliko ste dobro istražili dostupne sadržaje na željenoj destinaciji. Ako putujete u posjet obitelji ili prijateljima, vaša dodatna briga za djecu obično je manja jer možete računati na njihovu pomoć. Ako ste se pak odlučiti za hotel, važno je da se osjećate ugodno kao samohrani roditelj u društvu drugih gostiju. Zato je preporučljivo da budete s drugim bliskim obiteljima ili u sklopu putovanja s ljudima koji također putuju sa svojom djecom. Možete potražiti i hotele koji imaju dječje kampove ili različite programe posebne namijenjene onim najmlađima.

5. Prilagodite se destinaciji na kojoj se nalazite

Dok ste na putovanju, pokušajte uživati što više u destinaciji na kojoj se nalazite, a to znači i uživanje u lokalnim namirnicama i drugačijoj hrani. Nemojte se ograničiti na restorane brze hrane i lokalne pizzerije samo zato jer je to najlakše. U restoranima možete zatražiti dječje porcije, a neke su često već i ponuđene. Potrudite se okušati lokalnu hranu i ponudite je djeci, neka probaju nešto novo i drugačije. Nikad ne znate, možda se oduševe!

Savjet plus: Uvijek uz sebe imajte neki zdravi snack ili grickalice kako bi u svakom trenutku zaustavili ili barem smanjili osjećaj gladi vaših najmlađih, a i vaš.

6. Pitajte za pomoć

Nemojte se bojati ili sramiti pitati strance da vas fotografiraju s vašom djecom, osim ako ne želite završiti s foto albumom bez ikakvih vaših zajedničkih slika. Većina ljudi, osobito onih starijih, veseli se fotografirati mlade obitelji. Osim toga, budite spremni na traženje pomoći više nego kad putujete bez djece. Možda ćete morati zatražiti pomoć u zračnoj luci oko prijevoza stvari, u restoranima oko odabira meni-a, ili u hotelima. 

7. Ne zaboravite uživati!

Ukoliko ste u hotelu, priuštite si poslugu u sobu barem jednom, djeca će se oduševiti, a vi malo razmaziti i uživati s njima. Tek onda kada se vi opustite, to će moći napraviti i vaša djeca. Nema ljepšeg iskustva od skupljanja uspomena, pogotovo na putovanjima. Djeci pružate nezaboravno iskustvo putovanja i upoznavanja različitih kultura, ali i sebe obogaćujete uspomenama. Ipak, ne zaboravite izdvojiti malo vremena samo za sebe tokom putovanja. Bilo da ste djecu povjerili roditeljima ili ih odveli u neku igraonicu, posvetite sebi malo vremena dok su oni odsutni. Izaberite nešto što vam odgovara i uživajte u tome! Naručite zasluženu masažu, popijte dobar koktel na plaži ili se jednostavno prošetajte centrom grada i obavite dobar shopping. Izbor je na vama!

Uostalom, odmori trebaju biti posvećeni opuštanju i ''punjenju baterija'', a nitko to ne treba više od samohranih roditelja, stoga si dajte oduška!

Thumb 883e923c 37f8 4f20 82b5 f4f44bee9de7

Rastavljeni

.com

Svi članci