Large c936f5cf 48a0 41cf 9159 700229f64935

Izgradite sebe nakon neugodnog razvoda

Razvod pun gorčine može vas potresti, oštetiti i dovesti do osjećaja nesigurnosti u budućnost. Teško je skupiti sve što je ostalo i izgraditi nov život za sebe.

Potpuno je normalno tako se osjećati na početku, čak i prvih nekoliko mjeseci ili čak godinu dana. Razvod je doista velika promjena u životu i ako je bio vrlo težak, gorak i gadan s neugodnim emocijama na obje strane, potpuno je prirodno da osjećate gubitak.

Upravo zato, sada je pravo vrijeme da ponovo izgradite sebe. Pri tome ne mislimo da trebate postati netko tko niste, nego kako da otkrijete tko ste vi zapravo.

Dopustite si tugovanje

Razvod je težak. Pokušaji da se odmah saberete kao da se ništa nije dogodilo, samo će zapravo produljiti trajanje boli. Umjesto toga, budite blagi prema sebi i dajte si vremena za tugovanje. Ne tugujete samo za brakom i partnerom. Tugujete za osobom koja ste bili dok ste bili u braku i za zajedničkom budućnosti kojoj ste se nadali da će se ostvariti.

Pustite da proces tugovanja prirodno prođe. Normalno je osjećati bijes, gorčinu, tugu, strah i poricanje. Pokušajte pratiti i pisati emocije koje osjećate. Možda vam to zvuči malo suludo, međutim, to doista pomaže. Razgovarajte s prijateljima u koje imate puno povjerenje ili razmislite o savjetovanju sa stručnjakom ako osjećate da je to sve za vas previše.

Dajte si prostora i vremena za žalovanje kako biste mogli nastaviti dalje kad budete spremni.

Otkrijte ponovo tko ste bili prije

Jeste li odustali od nekih svojih interesa ili snova dok ste bili u braku? Možda ste voljeli trčanje, slikanje ili nešto slično, a jednostavno niste mogli naći vremena za to. Možda ste imali i drugačije preferencije i prioritete, no našli ste se u situaciji da to mijenjate kako biste se prilagodili partneru.

Sada je pravo vrijeme da se prisjetite i ponovo otkrijete što je to što vas zanima, veseli i u čemu ste dobri. Moguće je da vam neki od prijašnjih interesa više neće odgovarati, no to je sasvim u redu, jer prošlo je mnogo vremena i vi ste se donekle promijenili. Međutim, podsjećanje na stara vremena, mjesta i životni stil, pomoći će vam da ponovo otkrijete tko ste.

Isprobajte nove stvari

Kao ravnoteža podsjetniku na prošlost, zašto ne biste isprobali i nešto novo? Ako postoji neki tečaj koji ste oduvijek željeli upisati ili neko mjesto koje ste oduvijek željeli posjetiti – priuštite si to.

Budite hrabri i isprobajte nešto novo na što nikada niste mislili ili nešto što se vašem partneru nije sviđalo pa ste si zbog njega to uskraćivali.učenje novih vještina i bavljenje novim aktivnostima mogu pomoći da proširite svoje vidike i prestanete živjeti u prošlosti.

Preuzmite nove uloge

Svaki par koji je u braku preuzme neku ulogu. Možda je vaš partner, npr, bio odličan kuhar i uvijek servirao dobru večeru ili je bio dobar matematičar pa je preuzeo brigu oko financija pa vam sada može biti velik izazov preuzeti sve te odgovornosti i brige na sebe.

Umjesto da se bojite tih odgovornosti, prigrlite ih objeručke. Upišite neke tečajeve ili pronađite korisne opcije i rješenja putem interneta. Preuzimanje novih uloga proširit će vam horizonte i pokazati koliko ste zapravo sposobni i što sve možete sami. Kada i sami shvatite koliko ste toga uspjeli, posljedično će vam i samopouzdanje narasti te ćete se osjećati sigurnije u sebe i zadovoljnije.

Priuštite si vrijeme samo za sebe

Nakon neugodnog razvoda, potrebno vam je vremena da se ponovo upoznate sa samim sobom. Ako ste u prilici, priuštite si putovanje ili vikend izlet kako biste bar na neko vrijeme promijenili okolinu i imali neometano vrijeme samo za sebe. Ako vam je to neizvodivo, osigurajte si barem kratko vrijeme u wellness i spa centru, na meditaciji, dugoj šetnji ili čak kupki uz svijeće. Ugodna i umirujuća atmosfera može učiniti jako puno po pitanju fizičkog i psihičkog opuštanja.

Provođenje vremena sa samim sobom itekako doprinosi upoznavanju vlastitih vrijednosti, stavova, prioriteta i slično. Možete jako dobro shvatiti što u budućnosti želite i čemu želite težiti i, s druge strane, što ne želite i na kakve stvari više nećete trošiti ni energiju ni vrijeme. Dobro sagledajte i poštujte vlastite kvalitete, oprostite sebi sve ono za čim žalite, što biste napravili drugačije i što sami sebi zamjerate. Upoznajte svoje potrebe i ciljeve u životu kako biste uspješnije izgradili sebe onako kako vama najbolje odgovara.

Upoznajte ljude

Upoznavanje novih ljudi je odličan način za promjenu perspektive nakon razvoda. Ako ste vi i vaš partner imali jako puno zajedničkih prijatelja, moguće je da ćete se naći u nezavidnoj poziciji osjećaja izopćenosti. No, ne dopustite da vas to sputava ili da vam ograniči vaše nastojanje da imate bogat socijalni život. Obiđite nova mjesta, upoznajte nove ljude, budite vođa svog života onako kako vama odgovara.

S vremenom, kada budete spremni, pokušajte pronaći i novu vezu s osobom koja će biti malo drugačija od vašeg uobičajenog tipa. To također vrijedi i za prijateljske i romantične veze.

Postavite si ciljeve

Potpuno je normalno nakon razvoda osjećati se napušteno i bez svrhe. No, postavljanje ciljeva gura vas naprijed, a istovremeno dobar način da otkrijete što želite postići u svom životu.

Tip vaših ciljeva može biti bilo što, od financijske sigurnosti do učenja novog jezika  ili kuhanja tog jednog jela koje ste oduvijek željeli naučiti pripremati. Izaberite ono zbog čega ćete se osjećati dobro, što smatrate izvedivim i prepustite se.

Razvod vas, bez sumnje, mijenja. No umjesto da dopustite da vas te promijene bace na koljena, pristupite im kao prilici za unaprjeđenje sebe kako biste bili još jedan korak bliže najboljoj mogućoj verziji sebe.

Thumb 883e923c 37f8 4f20 82b5 f4f44bee9de7

Rastavljeni

.com

Svi članci