Large 3256abe0 ac56 4ae1 a5f0 69c777148fef

Pet znanstvenih dokaza da priroda liječi dušu

„Oni koji vide ljepotu Zemlje, pronalaze snagu koja traje cijeli život. Postoji nešto beskrajno ljekovito u ponavljanom boravku u prirodi – uvjerenje da zora dolazi nakon noći i proljeće nakon zime!“

—Rachel Carson, Silent Spring

Sjećate li se kada ste zadnji puta osjetili pijesak pod nogama? Ili škakljanje trave pod golim stopalima? Ili ste pogledali u krošnje drveća koje su toliko guste da se nebo jedva vidi? Kada ste posljednji put gledali zalazak sunca?
Ako se zbog emocionalnih problema ili drugih životnih teškoća osjećate potišteno, malo svježeg zraka ponekad može biti upravo ono što vam treba. Bilo da je riječ o šetnji kroz šumu ili plivanje u obližnjem jezeru ili put u neki nacionalni park – iznenadili bi ste se koliko boravak u prirodi može podići raspoloženje i „napuniti baterije“.

Kad ljubav ošteti, priroda iscijeli
Svatko tko je ikad volio nekoga i izgubio, može potvrditi: emocionalni nemir, a ponekad i fizička bol koji se javljaju nakon prekida veze, čovjeka oslabljuju.
Da, ljubav nekad boli.
Iako nikada ne bismo preporučili uskakanje u novu vezu kako biste preboljeli staru - zapravo drugačiji oblik veze može izliječiti slomljeno srce – oblik veze za koji se već stoljećima govori da oslobađa i iscjeljuje emocionalno i fizički: veza s prirodom.

Puno prije kliničkih istraživanja, slavni mislioci, znanstvenici, arhitekti i vođe, okretali su se prirodi zbog njene okrepljujuće snage. Drevni vrtovi izgrađeni su upravo u svrhu relaksacije i obnavljanja. Njujorški Central Park, izgrađen davnih 1800-ih bio je namijenjen prvenstveno tome. Njegov je arhitekt vjerovao da je povremeni boravak u prirodi blagotvoran za zdravlje i um.
Danas postoje dokazi prema kojima naše prirodno okruženje ima fiziološki utjecaj na naš um i tijelo.

Donosimo neke od znanstveno utemeljenih razloga zašto je veza s prirodom ponekad najbolji lijek za emocionalnu bol.

1) Priroda ublažava stres i tjeskobu.
Tijekom užurbanog radnog tjedna, izvanškolskih aktivnosti vaše djece, zadataka koje morate obaviti i konstantnog gledanja u ekrane (TV, mobitel, računalo) u urbanom okruženju, vaše psihofizičko stanje se natušava. „Betonska džungla“ - kako često nazivamo užurbane gradove – može narušiti ili čak uništiti ljudski duh. Prema tome, boravak u prirodi svakako može iscijeliti.
U jednom Japanskom istraživanju , ispitivao se fizički utjecaj „shinrin-yoku“ (razmišljanje u prirodi) na čovjeka. Rezultati su pokazali da 15 minuta šetnje kroz šumu doista mjerljivo utječe na fiziologiju. Ispitanicima je za 16% smanjen kortizol - hormon stresa, za 2% se smanjio krvni tlak i za 4% se umirio srčani ritam.

Na Engleskom sveučilištu Exeter Medical School dobiveni su slični rezultati. Naime, oni ispitanici koji su se preselili u na mjesto okruženo prirodom odmah su osjećali poboljšanje po pitanju mentalnog zdravlja.
U drugom istraživanju, s istog sveučilišta, koje se provodi zadnjih 18 godina, dobivena je povezanost urbanih dijelova, zelenih površina, blagostanja i mentalnog stanja. Drugim riječima, njihovi rezultati upućuju da prvorođenje vremena u prirodi doprinosi značajnom mentalnom i emocionalnom boljitku.

2) Priroda nas čini ljubaznijima – prema sebi i prema drugima
Stanfordsko istraživanje upućuje na to da šetnja prirodom, nasuprot gradom, doprinosi smanjenju negativnih misli prema sebi. U tom istraživanju skenirani su mozgovi ispitanika nakon što su 90 minuta hodali ili velikim parkom ili uz prometnice. Oni koji su hodali prirodom su imali smanjenu aktivnost onih dijelova mozga koji su inače aktivni u depresivnim stanjima. Svaki je ispitanik napisao i izvješće koje se slagalo s onim što su pokazivale skenirane snimke. Ovakvi rezultati upućuju kako bi boravak u prirodi mogao biti od vitalnog značenja za mentalno zdravlje u današnjem ubrzanom načinu života.
Također, jedno Korejsko istraživanje dobilo je slične rezultate. Naime, ispitanicima su pokazivane slike prirode i gradskih sredina dok im je mozak sniman magnetskom rezonancom. Oni kojima su pokazivane slike gradskih sredina imali su povećan protok krvi kroz dio mozga koji procesira ljutnju, strah i tjeskobu. Kada su im pokazane slike prirode, aktivirao se dio mozga zaslužan za empatiju i altruizam

3) Prema liječničkom naputku
Dr. Nooshin Razani iz dječje bolnice u Oaklandu naglašava povezanost prirode i zdravlja, upravo kako navode i ranije spomenuta istraživanja – snižava krvni tlak, usporava rad srca, smanjuje znojenje, snižava razinu kortizola – hormona stresa... Od 2012 ona potiče svoje suradnike i stažiste da uz terapiju koju pripisuju, „prepišu“ i boravak u prirodi. Čak je organizirala i besplatan prijevoz do obližnjeg nacionalnog parka za one obitelji koje nisu u mogućnosti drugačije doći jer tvrdi da priroda ima ljekovito djelovanje na zdravlje. Smatra da je tako jer je priroda mjesto odakle svi mi potječemo i kojem pripadamo te je ključna za preživljavanje.
Ovakav trend koji se temelji na istraživanjima, sve je češći u svijetu. Finski institut prirodnih resursa preporučuje 5 sati mjesečno boravka u prirodi kao dio javne zdravstvene politike.

4) Boravak u prirodi može smanjiti rizik za neke bolesti
Medicinsko sveučilište u Amsterdamu, objavilo je članak pod nazivom „Blizina zelenih površina doprinosi zdravlju“. Članak je temeljen na analizi medicinske dokumentacije 345,143 ljudi i uočeno je da oni koji su živjeli u krugu jednog kilometra od zelene površine imali značajno smanjen rizik od obolijevanja od 15 različitih bolesti, uključujući depresiju, kardiovaskularne bolesti, bolesti probavnog sustava i respiratorne bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija također potvrđuje ovakve rezultate i naglašava da imunološki sustav jača opuštanjem u prirodi kada je u kontaktu s nekim kemijskim i fiziološkim faktorima koji se nalaze na zelenim površinama.

5) Mentalna jasnoća
Albert Einstein je jednom rekao: „Pogledajte duboko u prirodu i tada ćete sve bolje razumjeti.“

Upravo to istraživanja i pokazuju. Američko psihološko udruženje često navodi istraživanja prema kojima priroda ima mogućnost tzv. „mentalnog pročišćavanja“. Tijekom godina istraživanja, bračni par psihologa Stephen i Rachel Kaplan utvrdili su da vizualni elementi prirodnog okruženja umanjuju mentalni umor. Prema jednom istraživanju, čak se pokazalo da su uredski službenici, koji su imali pogled na zelenilo i prirodu, više voljeli svoj posao, bili boljeg zdravlja i izjavljivali da imaju veće zadovoljstvo životom od onih koji su bili u klasičnim uredima.
Prema istraživanju psihologa Davida Stayera, grupa sudionika koja je boravila 3 dana u prirodi za 50% je bolje rješavala problemske zadatke od obih koji nisu boravili u prirodi. Kao da im se um pročistio te jasnije i brže funkcionirao.

Ako je jedan od najvećih fizičara u povijesti provodio vrijeme u prirodi kako bi razbistrio glavu da bi došao do odgovora na najkompleksnija pitanja, ne bismo li i mi mogli na isti način osvježiti naš mentalni sustav?

Praktični savjeti
Međutim, što ako ne živite blizu plaže, planina ili šume? Što možete učiniti ako ste okruženi betonskom džunglom gdje nije jednostavno doći do zelenila u kojem biste se opustili?

Čak i u takvim gradovima postoje barem kratke rute ili mali parkovi s drvećem i zelenilom. Šetnja od 15 minuta tijekom dana kroz zelenilo može doprinijeti vašem emocionalnom i mentalnom zdravlju, kako navode prikazana istraživanja. Primjerice, ako postoji takva ruta na putu do vašeg posla – zašto ju ne iskoristiti, pješice ili biciklom.
Ako imate malo više vremena na raspolaganju ili preferirate grupna druženja, dogovorite izlet s prijateljima i bližnjima što vam može pomoći ne samo mentalno nego i emocionalno kroz socijalnu podršku nakon teških životnih trenutaka. Možete se uključiti i u planinarsku grupu ili neku sličnu koja će vam pomoći da se povežete s ljudima koji dijele vaše interese.
Čak i vrlo kratki boravci u prirodi mogu doprinijeti tjelesnom, mentalnom i emocionalnim zdravlju i vrijedni su uloženog vremena.

 

 

 „Ako se okružimo zemaljskom mudrosti,
mogli bismo stasati čvrso i ukorijenjeno
baš kao drveće!“

~ Rainer Maria Rilke

 
Tekst preuzet s: https://www.wevorce.com/blog/5-science-backed-reasons-nature-can-heal-soul/

Thumb 883e923c 37f8 4f20 82b5 f4f44bee9de7

Rastavljeni

.com

Svi članci