Large edeb421e 92b6 4e38 ab49 65ed6d735b11

Formula za sreću u dvoje

Osjećate li ponekad kao da vi i vaš partner ne gledate u istom smjeru? Odlično!

Često zamišljamo (ali i ponašamo se) kao da u romantičnom odnosu mi i naš partner moramo razmišljati jednako, raditi i voljeti iste aktivnosti. Sigurno vam je poznata fraza „one love“ – naša ljubav je jedno. Ali ljubav nikada nije jedno... postoji vaša ljubav i ljubav vašeg partnera. I to je izvrsno!

Što čini sretan par? Mislim da ne postoji univerzalni recept, ali sigurna sam da se oko određenih stvari možemo složiti...

1. Izbor. Sretni parovi izabiru jedan drugoga. Svaki dan. Iznova. Kontinuirano. Njihova ljubav nije ovisna o frazama poput „zauvijek zajedno“. Oni žive iz trenutka u trenutak. Žive i grade u sadašnjosti. Ne postoji par koji se ne svađa, ali sretni parovi na razmirice gledaju kao na prilike za rast i razumijevanje. Kao na priliku da se povežu još više i još bolje. Njihovi sretni trenutci sazdani su od mikro iskustava koje pretvaraju u makro izbore – sve s ciljem da budu i ostanu zajedno.

2. Ljubav = glagol. Namjena njihovih ponašanja je ljubav. Sve što čine, svako ponašanje i aktivnost izabiru s ciljem da se još više povežu s partnerom. Ne kupuju si poklone i cvijeće na rođendane i Valentinovo. Iznenađenja si priređuju bilo kada i ne postoji niti jedan drugi povod osim onog da vide osmijeh na licu osobe koja se osjeća voljeno. Ljubav nije rezervirana samo za riječi. Ljubav je sretnim parovima konstantna radnja.

3. Individualnost. Nije mi lako pronaći riječi kojima bih naglasila važnost individualnosti u partnerskom odnosu. Sretni parovi njeguju pojedinačne ciljeve i snove koji ih međusobno razlikuju. Sretni parovi u vezi su individualisti koji su sretni kada su sami i izabiru biti zajedno. Opišimo njihov odnos kao još jedan živući organizam – onaj koji njeguju, hrane i razvijaju kao tim. I dalje imaju svoje prijatelje i prijateljice te se rado upuštaju u aktivnosti koje hrane njihovu individualnost i jedinstveni identitet. Oni se aktivno posvećuju sebi i rade na sebi, a samim time rade i za partnerski odnos.

4. Humor. Na popisu kvaliteta koje partner treba imati, jedna od najčešćih je humor, i to nije slučajno. Humor koristimo za smanjenje frustracije, neugode, za zabavu, povezivanje i uživanje, a svi jako dobro znamo da je „humor najbolji lijek“. Sretni parovi svjesni su toga i koriste svaki trenutak za porciju smijeha i šale.

5. Nježnost. Razmirice i nesporazumi normalni su za svaki odnos – partnerski ili prijateljski. Ne morate biti znanstvenik da uvidite kako izbor ponašanja u takvim situacijama ima veliki utjecaj na daljnji rasplet situacije. Ako napadnete partnera znate da će i on uzvratiti. Ako nesporazumu pristupite s puno nježnosti, ljubavi i razumijevanja gotovo neizbježno privući ćete isto. Sretni parovi svjesno izabiru komunicirati iz ljubavi. Postoje trenutci kada je to izuzetno teško, ali upravo ti trenutci bit će najveće prilike za vaš razvoj jer upravo u njima imate moć izbora – kako postupiti!

6. Okolnost. Sretni parovi svjesno kreiraju podržavajuću okolnost, okolnost u kojoj je sigurno komunicirati i dijeliti. Oni jasno komuniciraju što trebaju i žele te koje su njihove granice. Svjesni parovi ne podrazumijevaju, već jasno dijele informacije s partnerom i razumiju da čitanje misli nije moguće. Oni razumiju da postoje bol i tuga te prihvaćaju i uzvraćaju ljubavlju.

Teško je izdvojiti samo jednu od ovih stavki kao najbitniju. Osobno, jednako su mi važne sve od navedenih. Ne treba čekati „raspad sistema“ već je bitno u startu postaviti zdrave temelje za uspješan i sretan romantičan odnos te ga kontinuirano hraniti kroz povezujuće izbore i ponašanja. Svaki partner kreće od sebe i preuzima odgovornost za svoj dio uloga.  

 

Thumb e1254ca7 f51e 4819 bf17 aea729edd47c

Josipa Marenić

Psihologinja zaposlena u ljudskim resursima velike korporacije. Polaznica je psihoterapijske edukacije iz Realitetne terapije. Licencirani lifecoach.

Svi članci