Large fe21c8c2 de56 4604 9bdf c21ed6fb053e

6 općenitih savjeta za djecu čiji se roditelji rastaju

Piše: Matea Belošević

1. Život ide dalje

Ukoliko smatraš da više ništa neće biti isto nakon što se tvoji roditelji rastanu, upravu si. Međutim, iako su se stvari promijenile to ne znači da ne možeš nastaviti živjeti odličnim životom. Takva promjena može podrazumijevati život u drugoj kući, u drugom kvartu i drugačiju rutinu, no bez obzira na to postoji život nakon razvoda. Još uvijek se dvoumiš? Pitaj kolege po školi i garantiram ti da ćeš pronaći još tinejdžera čiji su se roditelji razveli. Oni su nastavili sa svojim životom i prošli su to teško razdoblje, a sigurna sam da ćeš i ti. Bit će sigurno teških trenutaka i neće biti lako, ali sigurna sam da ti to možeš. Svaka promjena je teška i potrebno je vrijeme da se naviknemo na nju.

2. Tvoji roditelji ponašaju se drugačije

Nažalost, to je nešto što možeš očekivati. Baš kao i ti, tvoji roditelji se polako privikavaju na veliku promjenu u svojem životu. Možda sada imaju manje vremena za tebe jer moraju sami obavljati sve obaveze i kućanske poslove koje su inače činili zajedno. Mogu se početi družiti s drugim ljudima te možda manje vremena provode kod kuće. Vjerojatno će biti tužni ili ljuti neko vrijeme, ali važno je da znaš kako to nema nikakve veze s tobom. Važno je da imaš na umu kako oni nisu očekivali niti planirali kada su se vjenčali da će se razvesti i zasigurno im je teško priviknuti se na činjenicu da njihov brak nije uspio opstati. Nakon što se svi zajedno priviknete na promjene, stvari će se smiriti i sve će doći na svoje mjesto.

3. Razvod nije tvoja krivica

Nažalost, vrlo često prva pomisao koja prođe kroz glavu većine djece kada čuju da se njihovi roditelji rastaju je: ''Ja sam kriv/a za to.''. Važno je da znaš kako to nije istina. Jedine osobe koje su odgovorne za to su tvoji roditelji. Oni su odrasli i oni razumiju odluku koju donose. Bez obzira koji razlog to bio, ono su odlučili da je razvod najbolja opcija za vašu obitelj. Bez obzira na to koliko je lijepo misliti da si mogao/la učiniti nešto kako bi to spriječio/la, istina je zapravo da je odluka isključivo u njihovim rukama. Ti nisi nikako odgovoran/na za propast njihova braka.

4. Ne možeš sve popraviti

Iako je upravo to teško za priznati većini ljudi, istina je da su neke stvari jednostavno izvan naše kontrole. Iako ne možete popraviti stvari, ono što možete je primjerice dati zagrljaj mami, tati ili bratu, kako biste ih malo utješili. Ujedno, važno je da vodite računa o sebi, odnosno da se brinete za sebe. Pokušajte upamtiti da nije na vama da budete savjetnik roditelju ili da preuzmete njihovu ulogu. Naravno to ne znači da ne biste trebali im pomoći, no nužno je da prvenstveno brinete o sebi i da se ponašate u skladu sa svojom ulogom u obitelji.

5. Svako iskustvo je drugačije

Razvod različito utječe na svaku osobu, ovisno o osobnosti i obiteljskom životu. Dok jedna osoba možda želi da se stvari vrate na staro, odnosno onako kako su nekad bile, druga pak osoba možda osjeća olakšanje jer su se njezini/njegovi roditelji razveli. Neki tinejdžeri su možda u potpunosti iznenađeni i šokirani razvodom roditelja, dok su drugi pak to očekivali. Bez obzira na to kako se osjećate, važno je da znate kako su sva iskustva različita. Razvod braka, selidba, dogovoreni susreti s roditeljima, sve to drugačije utječe na svaku osobu. Stoga, iako ste čuli da je razvod braka na određen način utjecao na vašeg prijatelja/poznanika, to ne znači da će to iskustvo biti jednako i za vas.

6. Razvod braka ne događa se kao što se prikazuje u filmovima

Sigurna sam da je većina vas barem jednom pogledala film ''Zamka za roditelje''. U tom filmu, dvije djevojke, čiju su roditelji rastavljeni, pomoću trikova ih ponovno spoje te oni postanu opet jedna velika sretna obitelj. Nažalost, takve stvari se gotovo nikada ne događaju u realnosti. Za većinu roditelja, razvod braka je konačan. Nikakvi trikovi koje bi ti mogao/la učiniti neće ih nažalost ponovno spojiti. Razvod je njihova odluka i ti nemaš kontrolu nad time, iako je to možda teško za priznati. Koja je dobra strana? Život s novim partnerom tvojeg roditelja također nije onakav kao što se često prikazuje u filmovima. Sigurna sam da svi znate za zlu maćehu iz Pepeljuge. Vjerovali ili ne, u stvarnosti maćehe i očuhi mogu biti dobri ljudi koji će upotpuniti vaš život.

Thumb 883e923c 37f8 4f20 82b5 f4f44bee9de7

Rastavljeni

.com

Svi članci