Large 8ac2d11e 7d53 4f89 b97c 05334913d95d

Pozitivan učinak kućnih ljubimaca na djecu čiji su roditelji rastavljeni

Većina roditelja daje sve od sebe kako bi njihova djeca što manje osjetila posljedice rastave, međutim djeca često najviše pate tijekom postupka razvoda braka. Razvod nije odluka djece niti njihova odgovornost, ali ima ogroman utjecaj na njihov svakodnevni život.

Jedna od bitnih stvari koje mogu pomoći djeci tijekom ovog procesa su kućni ljubimci. Kućni ljubimci izvrsni su prijatelji djece koji prolaze kroz razvod i često mogu pružiti snažnu terapeutsku podršku tijekom tog stresnog razdoblja.

Pozitivni učinci kućnih ljubimaca

Jedna od prvih prednosti koje kućni ljubimci mogu pružiti djeci je ljubav. Kućni ljubimci imaju sposobnost pružiti ljubav koja se ne temelji na uvjetima razvoda. Pas ili neki drugi kućni ljubimac neće pokušati iskoristi djecu kao utjecaj i neće biti depresivan ili tužan zbog razvoda. Kućni ljubimci će ostati prisutni i jednaki, čak i kada se cijela svakodnevnica izmijeni te stvari postanu drugačije. Upravo oni mogu pružiti sigurnost i stabilnost koja je djeci u tom razdoblju neophodna. Oni mogu biti vrlo važni za djecu koja se nalaze u sredini emocionalno nabijene situacije. Uz sve to, kućni ljubimac također može biti i pravi prijatelj. Mnoga djeca povežu se sa svojim kućnim ljubimcima i smatraju da su oni pouzdaniji prijatelji od mnogih drugih ljudi u njihovom životu. Kućni ljubimci su vjerodostojni i odani. U razdoblju kada djeca preispituju kome i u što mogu vjerovati, kućni ljubimci im ulijevaju povjerenje i podršku te pružaju mogućnost da ponovno vjeruju.  Osim što im daju osjećaj sigurnosti, kućni ljubimci ne prosuđuju te prihvaćaju djecu bezuvjetno.

Kućni ljubimci su ujedno i odlično društvo djeci čija oba roditelja rade tijekom postupka razvoda braka. Nadalje, postupak razvoda može biti vrlo iscrpljujući, stoga nije nerijetko da im isti postupak oduzima svo slobodno vrijeme i energiju. Upravo u tim trenucima kućni ljubimci mogu uskočiti i osigurati djeci druženje i igru koja im nedostaje te koja im je neophodna kako se ne bi osjećali previše usamljeno.

Osim što kućni ljubimci imaju izuzetno pozitivne učinke na djecu, također mogu imati i pozitivne učinke na roditelje. Pokazalo se kako kućni ljubimci pružaju niz psiholoških i fizičkih pogodnosti. Primjerice, odlazak s psom u šetnju može poslužiti kao vježba za smanjenje krvnog tlaka i smanjenje razine kolesterola, kao i za smanjenje razine stresa.

Osim navedenih, kućni ljubimci mogu imati još mnogo pozitivnih učinaka na djecu te na njihov psihološki i emocionalni razvoj. Uz sve to, vidljivo je da mogu biti značajna podrška svim članovima obitelji. Oni izvrsno slušaju, uvijek su tu za vas i samim time su bezuvjetna podrška koja je svakome nužna tijekom stresnog razdoblja.

 

Izvor: https://www.menslegal.com/blog/pets-positive-children-divorce/

Thumb 883e923c 37f8 4f20 82b5 f4f44bee9de7

Rastavljeni

.com

Svi članci