Large 3463fd31 2463 406f 9ab9 5aa6e537bd57

Roditelji tvojeg prijatelja su rastavljeni ili se razvode?

Roditelji tvojeg prijatelja su rastavljeni ili se razvode? Navedena situacija može biti vrlo teška za tvojeg prijatelja, ali i tebe jer nisi siguran kako bi mu/joj mogao pomoći...

 

Ako si zbunjen oko toga kako pomoći prijatelju tijekom razvoda njegovih/njenih roditelja, znaj da nisi sam. 

Navedena tema nije jednostavna i teško se s njome nositi, a može izazvati i nelagodu u tebi jer nisi siguran/a što bi trebao/la reći. Bi li trebao pitati prijatelja/icu nešto u vezi s time ili pak izbjegavati tu temu?

Ukoliko izgleda tužno ili depresivno, bi li trebao/la nekome reći ili pak čuvati tajnu?

Vjerujemo da to može biti veoma zbunjujuće za tebe, stoga ćemo ti nastojati dati neke savjete kako bi ti olakšali to razdoblje te kako bi znao/la kako se postaviti u tim situacijama.

Kako razgovarati s prijateljem/icom?

Svatko od nas se sa problemima i nedaćama nosi na drugačiji i svojstven način. Moguće je da tvoj prijatelj/ica čiji se roditelji razvode neće željeti razgovarati o toj temi. Za njih je to zasigurno vrlo teška situacija i potrebna im je pomoć, podrška ali prije svega razumijevanje. Stoga, nemoj vršiti pritisak na nju/njega i pričekaj najbolji trenutak. Sama činjenica da si ti uz nju/njega već im  puno znači jer znaju da se mogu na nekoga osloniti. Važno je da im ponudiš pomoć i podršku te da kažeš da si uvijek tu za njih ukoliko žele razgovarati o tome. Iako nisu spremni za razgovor o tome, bolje će se osjećati kada znaju da je netko tu za njih te da ih razumije i pruža im podršku. Manje je uvijek više. Stoga, odgovor na pitanje što da kažeš prijatelju/ici u takvoj situaciji je ne puno. Najbolja stvar koji možeš učiniti je samo slušati. Potakni svojeg prijatelja/icu da krene dalje, da bude pozitivan i fokusiran na dobre stvari koje se događaju u njegovom/njezinom životu. Jednostavno, pokaži mu/joj da si tu i obraćaš pažnju na njega/nju. Upravo to je i ono najvažnije što svi mi trebamo, netko tko sluša i još bitnije, znati da je netko tko brine tu za nas.

Što učiniti ako znaš da nešto nije uredu?

Ukoliko primijetiš da je tvoj/a prijatelj/ica drugačiji duže vrijeme, da se nalazi u krizi ili jednostavno osjećaš da mu je potrebna pomoć, važno je da reagiraš na vrijeme i učiniš pravu stvar. Ako smatraš da postoji i najmanji rizik da bi tvoj/a prijatelj/ica moglo/la nauditi sebi ili nekome drugome, važno je da to prijaviš na vrijeme. U najvećem broju slučajeva prije nego netko pokuša počiniti suicid, o tome obavijesti svoje prijatelje. Iako, ti se se možda čini kao da se šali, važno je da uzmeš u obzir cijeli kontekst  i shvatiš situaciju ozbiljno. Pokušaj suicida je uvijek zapravo vapaj u pomoć te je to upravo ono što je tvojem/tvojoj prijatelju/ici potrebno. Ukoliko procijeniš da postoji i najmanji rizik, važno je da o tome porazgovaraš s odraslom osobom od povjerenja koja će znati što treba učiniti ili te uputiti kome se još možeš obratiti.

Osim toga i ti možeš puno toga učiniti, ali u takvim situacijama nužno je da pripaziš na neke stvari. Stoga, evo par savjeta što bi trebao/la izbjegavati.  Prije svega, pokušaj ostati smiren i ne djelovati šokirano, pametovati o smislu života ili govoriti da je takvo razmišljanje pogrešno. Nastoj biti tu za tu osobu i pažljivo ju slušati te pružiti joj podršku, a ne raspravljati s njom. Ujedno, nemoj nuditi načine rješavanja njihovog problema, davati savjete ili izazivati kod njih osjećaj da se trebaju opravdavati za svoje misli i osjećaje. Ne radi se o tome koliko je problem velik ili težak, već o tome kako taj problem utječe na tvog prijatelja/icu. Nadalje, nikako nemoj obećati da ćeš to zadržati kao tajnu ili da nećeš nikome reći. Ako obećaš da nećeš nikome reći, možda ćeš trebati prekršiti obećanje jer postoji mogućnost da ćeš se morati obratiti stručnjaku kako bi osigurao/la najbolju pomoć za tvojeg prijatelja/icu.  Na kraju, važno je da ne okrivljuješ sebe. Nužno je da si svjestan/na da ne možeš ''popraviti'' nečije loše stanje. Sreća bližnjih ili nedostatak iste nikako ne bi trebala biti tvoja odgovornost.

I ti si samo tinejđer koji se također nosi sa svojim problemima, stoga nemoj preuzimati previše odgovornosti na sebe. Prije svega, važno je da brineš o sebi i svojem stanju, kako bi tek onda mogao pomoći drugome. Hvala ti što si tako dobar prijatelj/ica, jer upravo je to ono što je tvojem prijatelju/ici potrebno. Međutim, ne zaboravi da uvijek postoje odrasle osobe od povjerenja koje ti mogu pomoći i savjetovati te, kada je potrebno puno više od prijateljskog savjeta.

 

Izvor: http://divorceandteens.weebly.com/advice-for-friends.html

Thumb 883e923c 37f8 4f20 82b5 f4f44bee9de7

Rastavljeni

.com

Svi članci