Large d5916188 b4a9 4fe3 b689 6e12a3583dcc

Preljub i opraštanje

Piše: Kim Olver

Ako saznate da je Vaš bračni drug imao vanbračnu vezu, za Vas to može biti ozbiljna trauma. Osobe koje su iskusile nevjeru druge strane moraju ozbiljno razmisliti da li koristi koje imaju u svom braku prevažu nad naporima koje je potrebno uložiti kako bi se izvanbračna afera prevazišla. Ukoliko ste bili "žrtvom" izvanbračne veze, ali želite zajedno raditi s bračnim drugom na tome da brak opstane, za Vas sam razvila postupak u tri koraka u cilju kretanja prema prihvaćanju, opraštanju i povjerenju.

  1. Oboje suprug i supruga moraju biti suglasni da je njihova veza najvažnija i da su voljni učiniti sve što je potrebno kako bi izašli iz ove traume.

Tijekom ovog koraka posebno je važno da se bračni drug koji nije počinio preljub odmakne od pitanja „Što nije u redu samnom da je moj partner počinio preljub?“ na pitanje „Koju ulogu sam ja imao/imala u ovom preljubu? Čemu sam davao/davala prioritet u odnosu na naš brak?“ Žrtva se ne smije kriviti, no u većini slučajeva preljuba, obje su osobe imale izvanbračnu vezu. Dok je jedna osoba davala prioritet nečemu drugome u odnosu na njihov brak – svom poslu, djeci, roditlejima koji stare, prijateljima, obvezama prema zajednici, itd. – druga se strana upustila u spolnu vezu s drugom osobom.

Dakle, potrebno je ne kriviti žrtvu, već iz afere otkloniti tipičan scenarij zločinac/žrtva. Dokle god onaj kojem je počinjena nepravda, krivi drugu stranu bez da je preispitao svoju ulogu u izdaji, oprost je praktički nemoguć. Važno je za oboje da razumiju da se afere ne događaju u vakuumu – uvijek postoje faktori koji doprinose. Jednom kada bračni drug koji nije počinio preljub prihvati svoju odgovornost za aferu, ozdravljenje se fokusira na ojačavanje veze, a ne na kažnjavanje ili opraštanje bračnom drugu koji je počinio preljub.

Svaki od Vas se mora posvetiti tome da stavi Vašu vezu na prvo mjesto, ispred svega drugoga. Ova mentalna predispozicija je nužna prije nego što krenete na put prema opraštanju.

  1. Oba partnera moraju ispraviti svoje ponašanje koje je dovelo do afere.

Jednom kada ste oboje prihvatili odgovornost za aferu, potrebno je ispraviti štetno ponašanje. Za osobu koja je imala aferu – Vi morate prekinuti sve kontakte s osobom s kojom ste imali aferu. Učinite sve što je u Vašoj moći kako biste umanjili strahove Vašeg partnera, čak i ukoliko to uključuje potrebu da postanete potpuno transparentni u Vašem ponašanju i komunikaciji: dopustite da Vaš partner vidi Vaše poruke i omogućite da vidi sav Vaš raspored, gdje i s kime ćete u svako doba biti.

Za osobu koja je imala aferu koja je socijalno više prihvatljiva, Vi morate ispraviti Vaše ponašanje na način da se Vi prestrojite i stavite Vaš brak na prvo mjesto. Smanjite količinu vremena koju provodite na što god je to drugo imalo prednost pred Vašom vezom.  

Ovaj korak predstavlja ponovnu izgradnju povjerenja koje je bilo narušeno dok ste davali prednost svemu drugome a ne Vašoj vezi, uključujući i Vaše osobne želje. Uvijek se upitajte, „Što bi bilo najbolje za našu vezu?“ Ovo je pitanje koje je potrebno pitati se bez obzira da li Vaš partner čini to isto. Staviti na prvo mjesto Vašu vezu je nešto što činite zato što želite popraviti Vašu vezu – nemojte stavljati na prvo mjesto Vašu vezu jedino zato što to čini Vaš partner. Naravno, idealno je ako to oboje činite simultano, no obično nisu oba partnera na istom mjestu u isto vrijeme. Kada radite u smjeru pomirenja, morate imati želju priotizirati vezu upravo zato što je to ispravno i Vi ste osoba koja želite biti.

  1. Oboje morate razviti osjećaj opraštanja u odnosu na onog drugog.

Opraštanje znači da ne opraštate samo inicijalni problem, već i da ponovo uspostavljate povjerenje. Kako biste ovo postigli, nemojte razmišljati na način da je opraštanje imenica koja se mora priskrbiti, već da je glagol, ponašanje koje se može izabrati. Kako se Vi i Vaš partner ponovo povezujete u Koraku 2 time što stavljate na prvo mjesto Vašu vezu, prirodna posljedica je donijeti odluku da imate povjerenje.

Shvaćate da ste oboje napravili pogreške zbog kojih Vam je žao. Razumijete da ste oboje činili najbolje što ste znali kako biste dobili ono što ste željeli. Vaš partner Vas nije namjerno želio povrijediti; u svakoj situaciji ljudi se ponašaju na načine koji im pomažu dobiti ono što žele i trebaju.

Imati povjerenje je ponašanje koje izabirete kada želite zdravu vezu u kojoj se povezujete. Kada izaberete imati povjerenje, istovremeno otpuštate potrebu kazniti Vašeg partnera – otpuštate ideju da će ponovo prevariti. Dajete Vaše povjerenje jer želite biti osoba koja ima povjerenja u vezi u kojoj postoji povjerenje.

Ukoliko bi Vaš partner ponovo izigrao Vaše povjerenje, morat ćete donijeti novu odluku. Do tada, imajte povjerenja i oprostite. Možete pronaći više o „Preživljavanju afere“ u mojoj knjizi Tajne sretnih parova.

Thumb f13a6a57 6414 402a 9600 d92d8be32525

Kim Olver

Licencirana klinička savjetovateljica. Kreator programa Choice Coaching te autor knjiga Secrets of Happy Couples i Choosing Me Now.

Svi članci