Large e1e1fc7f c8a0 4067 b997 e24b238d6b1f

Osjećajte se kao doma i u novom prostoru

Kako ponovno postići onaj ugodan osjećaj "doma" te od nepoznatog prostora napraviti novi dom za sebe i svoju djecu, a pritom ne bankrotirati :)

Čak i ako vam je budžet znatno manji nakon razvoda, željet ćete prostor koji će biti pravi dom vama i vašoj djeci. Ako se sada selite u manji stan nakon života u većem ili nakon života u kući, možda ćete žudjeti za onim ugodnim osjećajem doma.

Srećom, postoje mnogi načini kako da svoj novi prostor učinite toplijim i ugodnijim sada kada vam je to najpotrebnije. Dodavanjem nekih sitnica učinit ćete prostor ne samo ugodnijim nego takvim da ćete jedva čekati ponovo izgraditi svoj život u njemu.

 

Rasprodajte ili prenamijenite stare stvari

Napravite čistku među stvarima koje vas direktno vežu za bračni život. Držanje za stare stvari iz vremena kada ste još bili zajedno samo će produljiti proces žaljenja. To bi bio stalan podsjetnik na neka vaša očekivanja koja nikad nisu ispunjena te se zbog toga možete osjećati samo loše. Učinite sebi uslugu i počnite iz početka

Zadržite samo neke stvari koje će vas podsjećati na one stvari iz prošlosti koje želite zapamtiti. Možete ih koristiti na nov način; pretvorite ukrasne jastučiće u prekrivač, umjesto 6 stolica za stolom stavite 4, stari stol prenamijenite u stalak za kavu i slično...

Ovaj proces može biti osnažujući i katarzičan; kako budete obnavljali svoj život, tako ćete obnavljati i prostor pretvarajući ga u novi dom. Osim toga, ovaj način preuređivanja je financijski vrlo prihvatljiv – uštedjet ćete puno novaca prenamjenom starog namještaja nego kupovinom novog.

 

Stavite naglasak i na vanjski prostor

Ako se selite u prostor koji ima dvorište ili sličan prilaz, fokusirajte se na to. Dolazak u lijepo uređen i njegovan travnjak učinit će da se osjećate dobro na mjestu u koje dolazite.

Možda nema potrebe za angažiranjem vrtlara ili stručnjaka za okoliš. Ako vas to rješava stresa, možete sami osmisliti i urediti okućnicu. No ako se radije opuštate, onda je sigurnije zaposliti nekog da to učini umjesto vas. Što god odabrali, dolazak kući u lijepo okruženje doprinijet će dobrom osjećaju i osjećaju topline doma.

Međutim, ako nemate okućnicu jer ste se preselili u novi stan, tada može biti dovoljno na ulazna vrata staviti neki zanimljiv ukras kao što je cvijet, dekorativni cvjetni vjenčić i zanimljiv otirač kako biste osjetili toplinu doma i da ste ponovo  vi krojač svog života.

 

Priredite obiteljsko okupljanje

Vjerojatno imate grupu prijatelja i članova obitelji koji su bili uz vas i podupirali vas tijekom procesa razvoda. Kada se smjestite u novi dom, jedna od prvih stvari koje možete napraviti (a pomoći će vam da se osjećate bolje) jest pozvati ih na okupljanje ili zabavu povodom useljenja. Naravno, prvo ćete pomisliti kako nemate dovoljno novaca da biste ga trošili na takve stvari jer u ovakvoj situaciji treba paziti na svaku kunu.

No za ovakvu vrstu zabave nije nužno puno novca. Možete se dogovoriti s prijateljima i obitelji koji bi vam došli na zabavu da svatko nešto priredi i ponese, a vi ćete osigurati piće i glazbu. Važno je biti okružen ljudima koje volite i kojima je stalo do vas jer ljudi koji su s vama u tom prostoru – čine dom.

 

Okružite se prirodom

 Priroda značajno doprinosi onima koji prolaze kroz razvod. Veliki broj istraživanja naglašava kako priroda ima ljekovita svojstva za tijelo i dušu. Srčani ritam se smiruje, mišići opuštaju, um smiruje. I sami možete to uočiti kada hodate užurbanim gradskim ulicama i kada šetate parkom.

Možete  pretvoriti svoj novi dom u oazu mira tako što ćete investirati u biljke ili svježe cvijeće te se tako okružiti prirodom a da ne morate otići nikamo.

 

Izrazite se dekoracijama

Moćan je osjećaj biti glavni u kući i odlučivati o svim detaljima. Primjerice, oduvijek ste željeli onu posteljinu, a vaš partner se uvijek bunio ( ili zbog novaca ili mu se jednostavno nisu sviđale) – sad ih možete nabaviti. Želite napraviti ugođaj planinske kućice u dnevnom boravku – bacite se na posao... Muškarci koji su oduvijek željeli imati svoju „mušku jazbinu“ sada imaju potpunu slobodu da si ju stvore. Upravo ovakve akcije mogu biti uzbudljive, osnažujuće i poticajne.

Uredite dom na način koji će vas inspirirati na nov početak i usmjeriti vas na stvari koje vas vesele. Ako imate „viška“ sobu - pretvorite ju u prostor u kojem ćete moći stvarati nove ideje, radnu sobu, sobu za vježbanje ili meditaciju. Isto možete napraviti i u kutu neke druge sobe ako nemate toliko slobodnog prostora.  Uskoro će vaš dom biti ugodniji nego prije jer ste ga sami osmislili i tako uredili, jer ste dali sebe u njega.

Pretvaranje novog prostora u dom, može se činiti kao mukotrpan i emotivno bolan posao. Za taj posao treba vremena i nije ga potrebno napraviti odjednom. Nigdje ne žurite. S vremenom ćete se osjećati sigurnije, snažnije i ugodnije te ćete s vremenom biti ponosni na svoj novi dom.

 

 

[Photo credit: Indirect image]

Thumb 883e923c 37f8 4f20 82b5 f4f44bee9de7

Rastavljeni

.com

Svi članci